کشور ما ایران یکی از بزرگترین تولید کننده مرکبات در جهان است و کاربرد های زیادی در صنایع غذایی انسانها و حیوانها دارد ..همه ساله به مقدار بالایی تفاله مرکبات در صنایع تبدیلی مربوطه تولید می شود .که این تفاله ها به عنوان خوراک در جیره دام و طیور مورد استفاده قرار میگیرد .

مرکباتی مانند پرتقال،لیمو،گریپ فروت،نارنگیونارنج به میزان بازیادی در شمال کشور واستان های جنوبی کاشت میشود.بخشی از مرکبات جهت تولید آبمیوه،کنسانتره ویا اسانس به کارخانه ها فرستاده می شوند که بعد از آب گیری پسمانده آن که تفاله مرکبات نام دارد در خوراک دام و طیور کاربرد بسیاری دارد و مورد استقبال دامپروران عزیز قرار میگیرد.

ویژگی های تفاله مرکبات جهت خوراک دام و طیور

تفاله یا پسماندهای مرکبات بعد از آبگیری ویژگی های خاصی در خوراک دام دارند .یکی از این ویژگی ها کاهش وابستگی دام به غلات می باشد تفاله مرکبات میتواند جایگزین بخشی از غلات در جیره نشخوار کنندگان باشد .ویژگی های دیگر آن حذف هزینه های اضافی ،افزودن تفاله های خشک به علوفه های سیلویی ویا تامین رطوبت مطلوب برای مواد سیلویی می باشد تفاله مرکبات به علت دارا بودن کربوهیدرات های محلول ویژگی شبیه به علوفه غلات وبه علت دارابودن الیاف بالا موجب افزایش مدت زمان نشخواروتولید مقدارزیادیبزاق میشود .

استفاده از تفاله مرکبات در تغذیه دام و طیور

استفاده از مرکبات در تغذیه دام و طیور بسیار مرسوم شده است و متقاضیان تفاله مرکبات روز به روز بیشتر میشود .

تفاله مرکبات از نظر میزان الیاف ،انرژی و قند شبیه به چغندر قند بوده اما پروتئین کمتری نسبت به چغندر قند دارد .تفاله مرکبات در خوراک دام و طیور بسیار خوش خوراک و باعث افزایش اشتها در دام وهمچنین دارای PHمناسب وحاوی اسیدهایی است که می تواند اختلالات شکمبه در نشخوارکنندگان را به حداقل برساند .همانطور که همه ما میدانیم حذف یا افزودن بی رویه تفاله ها در جیره ممکن است آسیب هایی را برای دام به دنبال داشته باشد لذا افزودن تفاله ها در جیره باید به تدریج صورت گیرد زیرا در غیر اینصورت موجب امتناع حیوان از مصرف خوراک  میشود .

تفاله مرکبات منبع خوب انرژی برای نشخوار کنندگان می باشد وبه عنوان یک ماده رنگ دهنده به زرده تخم مرغ و در گاوهای شیرده موجب افزایش تولید شیر و میزان چربی شیر بیشتر می شود. بنابراین  میتوان از این ماده غذایی در خوراک دام و طیور استفاده نمود .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *